Великден

Великден е християнски празник, който отбелязва възкръсването на Иисус Христос, за това се нарича и Възкресение Христово. Това е един от най-светлите празници в християнската религия.  Всяка година хора от целия свят честват възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празнуването на Великден продължава три дена, през които хората се поздравяват с думите “Христос Воскресе”.

Боядисани великденски яйца

Приготвени яйца

Украсени яйца

Украсени яйца

Великденски подаръци

Великденски подаръци

Отбелязването на Възкресение Христово е изпълнено с много традиции и обичаи. Самият празник е предхождан от Страстната седмица (дните на Христовите страдания), по време на която се изпълняват определени християнски традиции. Една от тях е боядисването на великденските яйца. Според обичая най-възрастната жена трябва да боядиса първото яйце, след което се дава шанс на децата да се радват на украсяването на останалите яйца. Боренето с яйцата започва, когато настъпи Великден (неделя). След като мине Страстната седмица, приключва и 8-седмичният пост. Така трапезата се засипва с различни гозби, козунаци и курабийки.

Често на Възкресение Христово хората си разменят великденски картички. В тях са включени разнообразни искрени пожелания за този светъл християнски празник.

Боядисани яйца

Боядисани яйца

Великденски яйца

Великденски яйца

Още боядисани яйца

Още боядисани яйца

Украса за Великден в магазин

Великденска украса

Великденска украса

Украса за Великден

Украса за Великден

Великденска украса - яйца

Великденска украса - яйца